Dr. Γεσάκης Κανέλλος MD, MSc, FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός

Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική

Στη σύγχρονη εποχή τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πάσχουν συχνά από λιποδυστροφία, δηλαδή ανώμαλη κατανομή λίπους στο σώμα. Για το λόγο αυτό τόσο η Λιποαναρρόφηση όσο και η Λιπογλυπτική γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στην εποχή μας.

Με τη Λιποαναρρόφηση αφαιρείται το τοπικό λίπος από διάφορες περιοχές του σώματος (όπως είναι οι γλουτοί, οι μηροί, η μέση, οι βραχίονες, η κοιλιά). Ενώ με τη Λιπογλυπτική το λίπος που έχει αφαιρεθεί από σημεία που πάσχουν επεξεργάζεται κατάλληλα και επανατοποθετείται σε άλλα σημεία ανάλογα με τις ανάγκες.

Συνήθως χρησιμοποιείται η P.A.L. (Power Assisted Liposuction) Λιποαναρρόφηση. Πρόκειται για μία ειδική συσκευή με λεπτεπίλεπτες κάνουλες (πολύ λεπτοί σωλήνες) η οποία μέσω κυκλικών κινήσεων επιτυγχάνει την αφαίρεση του τοπικού λίπους. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και οι κακώσεις που δημιουργούνται είναι ελάχιστες. Τα αξιοθαύμαστα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι η μεγάλη ταχύτητά της, η μείωση του χρόνου αναισθησίας και η μικρή οπή που γίνεται αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ανεπαίσθητο σημάδι καθώς και ελάχιστα μετεγχειρητικά οιδήματα και πόνο.Με τη Λιπογλυπτική μπορεί εύκολα να επιτευχθεί αισθητική βελτίωση του σχήματος συγκεκριμένων περιοχών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Για να πει κάποιος ότι μια Λιποαναρρόφηση είχε επιτυχία θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί η σωστή ποσότητα λίπους ώστε να αποφευχθεί η χαλάρωση. Η επιτρεπτή ποσότητα αφαίρεσης λίπους φτάνει μέχρι τα 4 λίτρα. Οι ουλές που γίνονται είναι πολύ μικρές (2-3 mm), τοποθετούνται σε δυσδιάκριτα σημεία και βελτιώνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μετά από 1 περίπου χρόνο παίρνουν την τελική τους μορφή.

Συχνές ερωτήσεις:

Σε ποια ηλικία μπορούν να πραγματοποιηθούν η Λιποαναρρόφηση και η Λιπογλυπτική;

Μετά από την ηλικία των 16 εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής και έχει και τη γονική συναίνεση μπορεί να υποβληθεί στις παραπάνω επεμβάσεις.

Μετά από πόσο καιρό μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές τoυ δραστηριότητες;

Μετά από 2 ώρες ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του ενώ μετά από 2-3 ημέρες επιστρέφει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες φορώντας έναν ειδικό κορσέ τις περισσότερες ώρες της ημέρας για ένα μήνα. Ωστόσο, για 1 εβδομάδα συνιστάται να αποφεύγεται η οδήγηση και για ένα μήνα  η γυμναστική.

Σε ποιες περιοχές μπορούν να γίνουν οι παραπάνω επεμβάσεις;

Μπορούν να γίνουν στον λαιμό, στο σώμα και στο στήθος.

Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων αυτών είναι μόνιμο;

Ναι, καθώς τα λιποκύτταρα στους ενήλικες δε μεταβάλλονται. Μπορεί να μην επιβιώνουν όλα σε μια λιπομεταφορά, αλλά όσα καταφέρνουν να αιματωθούν χαρίζουν ένα εξαιρετικό σχήμα μία λεία επιδερμίδα στον ασθενή.

Είναι ασφαλείς οι επεμβάσεις αυτές;

Οι επεμβάσεις αυτές είναι απολύτως ασφαλείς χωρίς επιπλοκές αρκεί προτού γίνουν να πραγματοποιηθεί από το γιατρό ένας τυπικός έλεγχος της κατάστασης της υγείας του ασθενούς υποβάλλοντάς τον στις απαραίτητες εξετάσεις.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη Λιποαναρρόφηση και στη Λιπογλυπτική;

Στη Λιποαναρρόφηση απλά αφαιρείται λίπος ενώ στη Λιπογλυπτική από την άλλη μεριά το λίπος που αφαιρέθηκε κατά τη Λιποαναρρόφηση συλλέγεται, επεξεργάζεται κατάλληλα και μεταμοσχεύεται σε άλλα σημεία.

Πέρα από ένας εξαιρετικός γιατρός είναι και άνθρωπος με το Α κεφαλαίο και στάθηκε δίπλα μου όποτε τον χρειάστηκα

Κατερίνα Μ. 50 ετών
Κατερίνα Μ. 50 ετών

Στην αρχή με άγχωνε η διαδικασία της επέμβασης αλλά ο γιατρός αφιέρωσε πολύ χρόνο για να συζητήσει μαζί μου και να μου εξηγήσει τις λεπτομέρειες της επέμβασης που με ενδιέφερε και το αποτέλεσμα με δικαίωσε

Γιάννης Κ. 40 ετών
Γιάννης Κ. 40 ετών

Ξεκίνησα μ' ένα δοκιμαστικό ραντεβού αλλά είδα τόσο μεγάλη διαφορά που δε θα μπορούσα να μην επιλέξω την ολοκληρωμένη θεραπεία

Χριστίνα Τ. 35 ετών
Χριστίνα Τ. 35 ετών