Dr. Γεσάκης Κανέλλος MD, MSc, FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός

Κοιλιοπλαστική

Με την κοιλιοπλαστική αφαιρείται το λίπος και το δέρμα που περισσεύει στο μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς με ταυτόχρονη μεταφορά του ομφαλού σε νέα θέση και συρραφή του κοιλιακού μυικού τοιχώματος κατά περίπτωση. Συνιστάται τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ελαστικότητας και τη χαλάρωση του δέρματός τους αλλά και του μυικού τοιχώματος μετά από απώλεια βάρους, εγκυμοσύνη, λιποδυστροφία, αύξηση βάρους κ.ά. Ακόμη, καταπολεμούνται με αυτόν τον τρόπο ραγάδες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από τις εγκυμοσύνες.

Οι τομές γίνονται σε τέτοια θέση ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη αυτών από το μαγιό ή το εσώρουχο. Απαραίτητη είναι η διεξαγωγή προεγχειρητικών εξετάσεων όπως σε κάθε σχεδόν επέμβαση (γενική αίματος, σακχάρου,νεφρική λειτουργία, καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, και έλεγχος πήξης του αίματος). Στους καπνιστές συνήθως συνιστάται διακοπή του καπνίσματος τόσο κάποιο χρονικό διάστημα πριν όσο και μετά από αυτήν. Χρησιμοποιείται ολική νάρκωση.

Μίνι Κοιλιοπλαστική

Η μέθοδος αυτή προτιμάται σε άτομα πιο αδύνατα με χαλάρωση στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αφαιρείται ένα ελλειπτικό τμήμα δέρματος και λίπους απ’ το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς

Η ουλή που γίνεται είναι οριζόντια και θυμίζει την τομή της καισαρικής. Ο ομφαλός παραμένει προσκολλημένος στο δέρμα και κατεβαίνει μόλις 2 εκατοστά επομένως δε γίνεται αντιληπτό.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο διαρκεί η Κοιλιοπλαστική;

Η διάρκειά της κυμαίνεται από 2-4 ώρες.

Σε πόσο χρονικό διάστημα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του μετά από 5-10 μέρες. Κατά το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο θα πρέπει να φοράει μία ελαστική ζώνη. Χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις οι οποίες συνήθως παραμένουν για 2-5 ημέρες ενώ ο ασθενής θα πρέπει να φοράει την ειδική ζώνη για ένα μήνα. Ο πόνος είναι διαχειρίσιμος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Πότε ο ασθενής βλέπει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής;

Μετά από την 5η εβδομάδα αρχίζει να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα καθώς αρχίζει να υποχωρεί το οίδημα. Οι ουλές χρειάζονται έως και ένα χρόνο για να πάρουν την τελική τους μορφή.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Ναι, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν αυξομειώσεις στο βάρος του ασθενούς.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές τη επέμβασης αυτής;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Μπορεί να εμφανιστεί κάποια φλεγμονή η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και συχνές αλλαγές. Στους καπνιστές ζητείται να διακοπεί το κάπνισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία της επούλωσης. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί συλλογή ορώδους υγρού το οποίο είτε απορροφάται από μόνο του είτε αφαιρείται με σύριγγα σε σπάνιες περιπτώσεις.

Πέρα από ένας εξαιρετικός γιατρός είναι και άνθρωπος με το Α κεφαλαίο και στάθηκε δίπλα μου όποτε τον χρειάστηκα

Κατερίνα Μ. 50 ετών
Κατερίνα Μ. 50 ετών

Στην αρχή με άγχωνε η διαδικασία της επέμβασης αλλά ο γιατρός αφιέρωσε πολύ χρόνο για να συζητήσει μαζί μου και να μου εξηγήσει τις λεπτομέρειες της επέμβασης που με ενδιέφερε και το αποτέλεσμα με δικαίωσε

Γιάννης Κ. 40 ετών
Γιάννης Κ. 40 ετών

Ξεκίνησα μ' ένα δοκιμαστικό ραντεβού αλλά είδα τόσο μεγάλη διαφορά που δε θα μπορούσα να μην επιλέξω την ολοκληρωμένη θεραπεία

Χριστίνα Τ. 35 ετών
Χριστίνα Τ. 35 ετών