medicalartclinic@gmail.com

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία του δέρματος και ουσιαστικά αποτελούν παθολογικές φλέβες, των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο οδηγώντας στη διάτασή τους. Αναφέρονται επίσης και ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» ή «σπασμένα αγγεία». Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια. Υπολογίζεται πως πάνω από το 50% του πληθυσμού εμφανίζει ευρυαγγείες, ενώ με την πάροδο της ηλικίας αυτό το ποσοστό αυξάνεται και φτάνει μέχρι και το εξαιρετικά υψηλό 80%.

Η διάμετρός των ευρυαγγειών ποικίλει από 0,1 mm έως 8 mm και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες ή ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί με αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή. Υπάρχουν, λοιπόν, οι  μικρές ευρυαγγείες που έχουν διάμετρο 0,1-1 mm και χρώμα κόκκινο, οι μεγάλης διαμέτρου ευρυαγγείες με διάμετρο 1-2 mm και χρώμα μπλε, οι φλεβεκτασίες που έχουν διάμετρο 2-4 mm και χρώμα κυανό, οι φλεβικοί κλάδοι (όχι κύριο στέλεχος) με  διάμετρο 4-8 mm και χρώμα μπλε-πράσινο και τέλος οι φλεβικοί κλάδοι (κύριο στέλεχος) που έχουν διάμετρο 7-8 mm και χρώμα μπλε-πράσινο.

Οι ευρυαγγείες, σε αντίθεση με τους κιρσούς,  είναι μικρότερες σε μέγεθος, πιο επιφανειακές, δεν προεξέχουν του δέρματος και είναι πιθανόν να συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών. Συνοδεύονται από τις δικτυωτές φλέβες που είναι πιο μεγάλες και  πιο βαθιές και έχουν μεγάλη κλινική σημασία, μιας και είναι αυτές που τροφοδοτούν με αίμα τις ευρυαγγείες. Η παρουσία ευρυαγγειών στα πόδια αποτελεί ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού.

Τα αίτια που προκαλούν τις ευρυαγγείες δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο κυρίαρχο ρόλο θεωρείται πως έχει η κληρονομικότητα. Μερικές από τις αιτίες εξαιτίας των οποίων δημιουργούνται οι ευρυαγγείες είναι:

  • Εγκυμοσύνη
  • Ορθοστασία-τρόπος ζωής
  • Ακτινοβολία
  • Έκθεση στον ήλιο
  • Μικροτραυματισμοί
  • Χειρουργικές τομές
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Δερματικές και άλλες παθήσεις

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Ο αριθμός των συνεδριών που είναι απαραίτητες για την θεραπεία εξαρτάται τόσο από την έκταση του προβλήματος όσο και από την ανταπόκριση των ευρυαγγειών στην θεραπεία. Συνήθως όμως συστήνονται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την ημέρα του, αναμένεται όμως, να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές) ή ήπιος ερεθισμός, που εξαφανίζονται σε 10-15 ημέρες. Αμέσως μετά την θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης, η οποία θα χρειαστεί να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το μπάνιο δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να γίνεται χρήση χλιαρού νερού και να αποφεύγονται τα θερμά λουτρά ή η σάουνα για μία εβδομάδα περίπου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες. Η άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την κάθε συνεδρία, ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα.

Στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη καλού λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος.