medicalartclinic@gmail.com
Dr. Γεσάκης Κανέλλος MD, MSc, FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός
  • Botox ή Dysport

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο clostridium botulinum. Το Botox της Allergan και το Dysport της Ipsen είναι τα δύο εγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. Η δημοφιλέστερη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σήμερα είναι στο χώρο της αισθητική ιατρικής και αντιγήρανσης. Προκαλεί χαλάρωση των μυών εκεί που εγχύεται, με αποτέλεσμα λόγω της μη σύσπασης τους να εξαλείφονται οι ρυτίδες έκφρασης Εφαρμόζεται ενέσιμα και αναστέλλει το φαινόμενο της μυικής σύσπασης χωρίς να καταστρέφει μυικές ή νευρικές ίνες. Ενδείκνυται κυρίως για τις ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου, του μεσόφρυδου και για τις περιοφθαλμικές ρυτίδες (το επονομαζόμενο πόδι της χήνας). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε μασχάλες, χέρια και πέλματα καθώς και σαν θεραπεία βλεφαρόσπασμου, σπαστικής παράλυσης και ημικρανίας.

Συχνές ερωτήσεις:

Σε ποια ηλικία μπορεί κανείς να κάνει Botox ή Dysport;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, αλλά ως ένδειξη ότι κάποιος χρειάζεται μία τέτοια θεραπεία είναι το να φαίνονται οι ρυτίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Πότε το αποτέλεσμα γίνεται ορατό;

2-3 ημέρες μετά την εφαρμογή το φάρμακο αρχίζει να δρα. Μετά από 2 εβδομάδες η θεραπεία φτάνει στο μέγιστο αποτέλεσμά της.

Τι περιορισμοί υπάρχουν μετά τη θεραπεία αυτή;

Για 48 ώρες ο ασθενής δεν πρέπει να εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη. Ακόμη, για 4 ώρες δεν πρέπει να τρίβει την περιοχή, να σκύψει ή να ξαπλώσει.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της θεραπείας αυτής;

Αρχικά, διαρκεί περίπου 4-6 μήνες το αποτέλεσμα αλλά έπειτα από συστηματική θεραπεία η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως αυξάνεται.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας αυτής;

Δεν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές εκτός από την εμφάνιση μελανιών οι οποίες μέσα σε λίγες μέρες θα εξαφανιστούν.

Θα μπορεί ο ασθενής μετά από αυτή τη θεραπεία να κάνει κανονικά οποιαδήποτε έκφραση;

Φυσικά και θα μπορεί, η συγκεκριμένη θεραπεία παγώνει συγκεκριμένους μυς κι έτσι το πρόσωπο φαίνεται ξεκούραστο και νεανικό χωρίς όμως να είναι ανέκφραστο.

Εάν κάποιος ξεκινήσει αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να την κάνει εφ’ όρου ζωής;

Όχι, ο καθένας μπορεί να κάνει botox όσες φορές επιθυμεί ο ίδιος και όποτε το επιθυμεί. Ωστόσο, αν γίνει μόνο μία φορά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά μόνο όσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου. Εάν, όμως, επιλεχθεί από τον ασθενή να γίνεται πιο συχνά τότε και θα παρατηρηθεί εμφανή διαφορά στις ρυτίδες και θα αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις θεραπείες.

  • Υαλουρονικό οξύ

Παρασκευάζεται από μία υδρόφιλη πρωτεΐνη, τη γλυκοζαμινογλυκάνη, ουσία η οποία υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας. Εγχύεται κάτω από την επιδερμίδα αποκαθιστώντας τον όγκο και τη δομή της. Χρησιμοποιείται κυρίως για το γέμισμα ρυτίδων στο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα για το γέμισμα της ρινοχειλικής αύλακας (εκτείνεται από τη βάση της μύτης έως το έξω μέρος του στόματος), για τη διόρθωση βαθιών ρυτίδων στο μεσόφρυδο, για την αύξηση όγκου χειλέων και ζυγωματικών.

Έχει άμεσα ορατή δράση με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να συμμετέχει στην απόφαση για την ποσότητα του υλικού που θα εγχυηθεί. Συσκευάζεται σε αποστειρωμένες σύριγγες, συνήθως του 1 ml. Χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα στην περιοχή και με τη βοήθεια μικρής βελόνας μέσα σε λίγα λεπτά (5-10 λεπτά) εγχείεται το υαλουρονικό οξύ. Μετά από μία ώρα ένα ελαφρύ ερύθημα κι ένα μικρό οίδημα που μπορεί να υπάρξουν αρχίζουν να υποχωρούν.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Επειδή το υλικό που χρησιμοποιείται είναι βιοδιασπώμενο από τον οργανισμό μας το αποτέλεσμα διαρκεί από 8-12 μήνες.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία;

Καλό θα είναι η θεραπεία να επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 μήνες. Ακόμη ο οργανισμός μας δε θα έχει απορροφήσει ολόκληρο το υλικό αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί μικρότερη ποσότητα, να παρατηρηθούν μικρότερες διαφορές στην εικόνα του προσώπου κι έτσι να επιτυγχάνεται πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Εγκυμονεί η συγκεκριμένη θεραπεία κινδύνους;

Όχι, δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο η συγκεκριμένη θεραπεία, απλά μπορεί να εμφανιστούν κάποιες μικρές μελανιές οι οποίες εξαφανίζονται σε λίγες μέρες.

  • Voluma

Το Voluma είναι μία μορφή υαλουρονικού οξέως που δίνει όγκο και γεμίζει τις βαθιές ρυτίδες. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα, στο υποδόριο, στους μυς ή στο περιόστεο και δε συνιστάται για το γέμισμα λεπτών και επιφανειακών ρυτίδων. Είναι μία από τις πιο συμπαγείς μορφές υαλουρονικού και γι’ αυτό αποκαθιστά μεγαλύτερα ελλείμματα ιστού και μεγάλα ελλείμματα όγκου στο πρόσωπο. Επαναφέρει το νεανικό όγκο στα μάγουλα, στα ζυγωματικά και στο πηγούνι κι έτσι χαρίζει στο πρόσωπο του ασθενούς το σχήμα που είχε πριν από χρόνια.

Συχνές ερωτήσεις:

Ποια είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας αυτής;

Η διάρκεια της θεραπείας αυτής είναι σχεδόν 18 μήνες.

Πότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του;

Επειδή τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα παρέχοντας φυσική εμφάνιση ο ασθενής μπορεί να γυρίσει άμεσα στη δουλειά του.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Εμφανίζονται εχυμώσεις (μελανιές) και οίδημα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μία ήπια φλεγμονή.

  • Μεσοθεραπεία (ετερόλογη)

Η θεραπεία αυτή ονομάστηκε έτσι διότι συνιστάται στην ενέσιμη έκχυση ουσιών στο μεσόδερμα δηλαδή στα στρώματα του δέρματος κάτωθεν της επιδερμίδος με σκοπό τη βαθιά ενυδάτωση, τη βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και την πρόληψη εμφάνισης νέων, τη βελτίωση των μαύρων κύκλων καθώς και μια ήπια λιποδιαλυτική και συσφικτική δράση όσον αφορά στα διαλύματα μεσοθεραπείας σώματος.Εφαρμόζεται κυρίως όταν ο ενδιαφερόμενος θέλει να βελτιώσει την υφή του δέρματος που μπορεί να πάσχει από αφυδάτωση, φωτογήρανση και λεπτές ρυτιδώσεις. Ακόμη, εφαρμόζεται ως θεραπεία κυτταρίτιδας σώματος ή μικρής ποσότητας τοπικού λίπους.

 

Μεσοθεραπεία σώματος

Στη θεραπεία αυτή χρησιμοποιούνται εξαιρετικά λεπτές βελόνες και γι’ αυτό το λόγο η ενόχληση είναι μικρή. Είναι θεαματικά αποτελεσματική όταν πρόκειται για μικρές περιοχές τοπικού λίπους. Τα αποτελέσματα, τα οποία είναι η λιπόλυση και η σύσφιξη του δέρματος, αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά την 3η συνεδρία. Κάθε συνεδρία διαρκεί 15-20 λεπτά.

 

Μεσοθεραπεία προσώπου

Με τη θεραπεία αυτή επιτυγχάνεται η άμεση ενυδάτωση του προσώπου καθώς και του λαιμού αλλά και του ντεκολτέ. Χρησιμοποιούνται πολυβιταμινούχα σκευάσματα με ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναγέννηση των κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο λείο, φωτεινό και ελαστικό.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Χρειάζονται 4-6 συνεδρίες ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται αλλά και την αρχική κατάσταση του δέρματος με μεσοδιαστήματα 15-20 ημερών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αθροιστικό.

Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος;

Το αποτέλεσμα διαρκεί για αρκετούς μήνες. Συνιστούμε μια επανάληψη ενός κύκλου μεσοθεραπειών ανά 6μηνο για συντήρηση του μέγιστου αισθητικού αποτελέσματος.

  • PRP (Platelets Rich Plasma) / Αυτόλογη Μεσοθεραπεία

Πρόκειται για αυτόλογη μεσοθεραπεία με ενέσεις από πλάσμα πλούσιo σε αιμοπετάλια, τα οποία επιτυγχάνουν ανάπλαση και αναζωογόνηση του δέρματος καθώς και μείωση της τριχόπτωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Λαμβάνονται 10 ml αίματος, φυγοκεντρώνται για 15 λεπτά και προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να μπορούν να απελευθερώσουν πολλαπλούς αυξητικούς παράγοντες. Η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και στο τριχωτό της κεφαλής. Τα αιμοπετάλια που διαθέτει το πλάσμα είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες και με την κατάλληλη επεξεργασία επηρεάζουν θετικά την κυτταρική ανάπτυξη, την αγγειογένεση και την αναγέννηση του κολλαγόνου.

Συχνές ερωτήσεις:

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας αυτής;

Η θεραπεία διαρκεί 30-45 λεπτά στο ιατρείο με τη χρήση αναισθητικής κρέμας.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Είτε για δερμοανάπλαση είτε για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης χρειάζονται 3 θεραπείες (μία ανά 15 ημέρες)  και μπορούν να επαναλαμβάνονται συνήθως κάθε 4-6 μήνες για συντήρηση του αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει συγκεκριμένα αντιπηκτικά φάρμακα που αυξάνουν την αιμορραγική διάθεση μπορεί να δημιουργηθούν πιο εκτεταμένες μελανιές.

Είναι ασφαλής η θεραπεία αυτή;

Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλής θεραπεία εφόσον το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό.

  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Ως κυτταρίτιδα ορίζεται η εμφάνιση πτυχώσεων, η ανομοιομορφία του δέρματος, ή η όψη φλοιού πορτοκαλιού που δημιουργείται από υπερπλασία (αύξηση του αριθμού) ή υπερτροφία (αύξηση του όγκου) των λιποκυττάρων, σε συνδυασμό με μείωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή καθώς και ανακατανομή των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών.

Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιείται η μεσοθεραπεία σώματος κατά την οποία:

  • αυξάνεται τοπικά η αιμάτωση των ιστών
  • μειώνεται ο όγκος των λιποκυττάρων
  • αποδιοργανώνονται οι δύσκαμπτες ίνες κολλαγόνου που εγκλωβίζουν τις λιπώδεις εναποθέσεις και δημιουργούν την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 20-30 λεπτά ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Ο ασθενής μετά το τέλος της θεραπείας έχει μια ήπια ερυθρότητα που υποχωρεί μέσα σε 2-4 ώρες. Δεν χρειάζεται αποθεραπεία οπότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Για άριστα αποτελέσματα συνήθως απαιτούνται 3-6 συνεδρίες με μεσοδιάστημα από 15-30 μέρες.

Πέρα από ένας εξαιρετικός γιατρός είναι και άνθρωπος με το Α κεφαλαίο και στάθηκε δίπλα μου όποτε τον χρειάστηκα

Κατερίνα Μ. 50 ετών
Κατερίνα Μ. 50 ετών

Στην αρχή με άγχωνε η διαδικασία της επέμβασης αλλά ο γιατρός αφιέρωσε πολύ χρόνο για να συζητήσει μαζί μου και να μου εξηγήσει τις λεπτομέρειες της επέμβασης που με ενδιέφερε και το αποτέλεσμα με δικαίωσε

Γιάννης Κ. 40 ετών
Γιάννης Κ. 40 ετών

Ξεκίνησα μ' ένα δοκιμαστικό ραντεβού αλλά είδα τόσο μεγάλη διαφορά που δε θα μπορούσα να μην επιλέξω την ολοκληρωμένη θεραπεία

Χριστίνα Τ. 35 ετών
Χριστίνα Τ. 35 ετών