medicalartclinic@gmail.com

Η αλωπεκία κάνει την εμφάνιση της σταδιακά με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια τριχών και τις αλλοιώσεις δερματικής φύσεως. Τα τριχοθυλάκια αδυνατίζουν, γεγονός που οφείλεται στην τελογενή φάση που διανύουν οι τρίχες, η οποία οδηγεί σε εξαφάνιση του τριχοθυλακίου.

Κάθε τρίχα έχει έναν κύκλο ζωής, ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, διάφορα νοσήματα και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτός ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Η πρώτη φάση ονομάζεται αναγενής και διαρκεί από 2-6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της η τρίχα αναπτύσσεται σταδιακά με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1-1,5cm το μήνα.
  • Η δεύτερη φάση ονομάζεται καταγενής και είναι ένα μεταβατικό στάδιο στο κύκλο ζώνης της. Η διάρκεια της είναι 2-3 εβδομάδες και είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
  • Η τρίτη και τελευταία φάση ονομάζεται τελογενής και σε αυτή η τρίχα παύει να μεγαλώνει συρρικνώνεται και στο τέλος πέφτει. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 1 χρόνο. Οι τρίχες που πέφτουν αντικαθίστανται από νέες υγιείς οι οποίες ξεκινούν και αυτές με τη σειρά τους τον ίδιο κύκλο ζωή.

Φυσιολογικά κάθε μέρα χάνουμε 50 με 100 τρίχες τις οποίες μπορεί να παρατηρήσουμε στο μπάνιο μας ή όταν χτενιζόμαστε. Το ποσοστό των τριχών που είναι σε τελογενή φάση περιλαμβάνει υπό φυσιολογικές συνθήκες το 10% των τριχών.

Στους άνδρες: η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται κυρίως στην κροταφική, βρεγματική και μετωπιαία περιοχή.

Στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως έχει πιο γενική μορφή και δεν αφορά συγκεκριμένα σημεία όπως στους άνδρες.

Μη ουλωτική αλωπεκία

Η μη ουλωτική αλωπεκία διαχωρίζεται σε δύο είδη:

  • Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η γνωστή φαλάκρα. Εμφανίζεται στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες άνω των 40. Η εμφάνιση αυτού του τύπου αλωπεκίας συνδέεται με την κληρονομικότητα ενός ενζύμου. Στο θύλακο της τρίχας, λοιπόν, η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία. Προφανώς όσοι έχουν κληρονομήσει την παρουσία του ενζύμου στους θυλάκους της τρίχας (άνδρες ή γυναίκες ) θα παρουσιάσουν νωρίτερα ή αργότερα αλωπεκία. Παρ’ όλα αυτά ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τόσο την εμφάνιση όσο και την εξέλιξη της αλωπεκίας.

  • Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Ξεκινά  όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους ίδιους τους θύλακες, η οποία τελικά καταλήγει στην καταστολή της ανάπτυξης των μαλλιών. Προκύπτει πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό στην οικογένεια με αυτοάνοσες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και κοιλιοκάκη. Αυτό σημαίνει ότι οι μορφές γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να είναι κληρονομικές και να περνούν από γενιά σε γενιά. Η ανδρογενετική αλωπεκία, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι είναι κληρονομική, παρ’ όλα αυτά δεν είναι σαφές αν ισχύει το ίδιο και στις γυναίκες. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες και τα φύλα, αν και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ακόμη, υπάρχει και η ολική γυροειδής αλωπεκία η οποία είναι μια πιο προχωρημένη μορφή της γυροειδής αλωπεκίας που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών ολόκληρου του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και του προσώπου. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Τέλος, η καθολική αλωπεκία είναι η πιο προχωρημένη μορφή γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα. Αυτό προκύπτει από μια μετάλλαξη του χρωμοσώματος κατά τη γέννηση, που μπορεί να παρουσιαστεί αργότερα στη ζωή και εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες. Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την καθολική αλωπεκία, έχει παρατηρηθεί ότι η αναγέννηση των μαλλιών μπορεί να συμβεί από μόνη της, σε ορισμένες περιπτώσεις.

  • Διάχυτη Αλωπεκία

Η διάχυτη αλωπεκία είναι συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κατά την ενήλικη ζωή τους και έχει να κάνει με την αραίωση πυκνότητας της τρίχας σε όλο το κεφάλι. Από τη στιγμή που η διάχυτη αλωπεκία είναι διακριτή τότε χρειάζεται ένα διάστημα κάποιων μηνών μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση.

  • Ουλωτική αλωπεκία

Μια σπάνιου τύπου διαταραχή που όχι μόνο προκαλεί μόνιμη τριχόπτωση αλλά και ουλές στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως προκαλείται από επιπλοκές άλλης πάθησης. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά δεν παρουσιάζεται συνήθως στα παιδιά. Η διαφορά με την γυροειδή αλωπεκία είναι ότι η απώλεια τριχών είναι μη αντιστρέψιμη.

Επιλογές Θεραπείας

Ο τύπος της θεραπείας ποικίλλει αναλόγως της διάγνωσης:

Για ουλωτικές αλωπεκίες όπως ο θυλακικός λειχήνας και ο λύκος, συνήθως επιστρατεύονται κορτικοστεροειδή σε τοπικές κρέμες αλλά και διηθήσεις στο προσβεβλημένο δέρμα. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συστηματικές θεραπείες όπου απαιτείται.

Για ουλωτικές αλωπεκίες με φλεγμονή τύπου λοιμώξεως, η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Η διάγνωση οποιουδήποτε τύπου αλωπεκίας γίνεται  από δερματολόγο μέσα από ιατρικές εξετάσεις και ανατρέχοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Η διαδικασία της διάγνωσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κάποια ανάλυση της τρίχας και αιματολογικές εξετάσεις. Στην αρχή, το πρόβλημα θα παρουσιαστεί πιθανόν από μόνο του από ένα ή περισσότερα γυμνά κενά. Αυτό είναι ένα από τα σημάδια της αλωπεκίας, αλλά μπορείτε να το καταλάβετε από τις τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι σας ή στο μπάνιο.

Ανάλογα με τον τύπο αλωπεκίας που έχει ο ασθενής γίνεται εμπεριστατωμένα με κλινική διάγνωση, ψηφιακή δερματοσκόπηση – πυκνομέτρηση και αναλόγως του περιστατικού χορηγείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή και εφαρμόζονται θεραπείες , είτε με Laser σε συνδυασμό με ειδικά προϊόντα είτε αυτόλογη θεραπεία PRP με πλάσμα και αυξητικούς παράγοντες είτε μεσοθεραπεία μαλλιών με ειδικά σκευάσματα.

Στην περίπτωση που ενδείκνυται (εξαρτάται από την δερματοσκόπηση και πυκνομέτρηση της πάσχουσας περιοχής αλλά και το είδος αλωπεκίας) η αποκατάσταση της αραιωμένης περιοχής του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να αντιμετωπισθεί με μεταμόσχευση τριχών.