Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και η δημοφιλέστερη στους άνδρες. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επέμβει τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό πρόβλημα που απασχολεί τον ασθενή.

Η ρινοπλαστική μπορεί να βοηθήσει τόσο σε προβλήματα της αναπνοής (λειτουργική ρινοπλαστική), όσο στην εξισορρόπηση των χαρακτηριστικών του προσώπου σας (αισθητική ρινοπλαστική) δημιουργώντας μια άκρως λειτουργική μύτη που είναι σε καλύτερη αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο σας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σας και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Τεχνικές Ρινοπλαστικής

Ανοικτή μέθοδος:
Η ανοικτή ρινοπλαστική επιτυγχάνει αποκάλυψη ολόκληρης της ρινός μέσω μιας πολύ μικρής τομής στη στυλίδα και ως εκ τούτου μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια. Αποτελεί την μέθοδο εκλογής κυρίως σε περιπτώσεις επανεπέμβασης, σε συγγενείς ανωμαλίες, σε μετατραυματικές αλλοιώσεις του σκελετού της ρινός και συνηθέστερα σε περιπτώσεις τροποποίησης του ακρορινίου αλλά και της ράχης της ρινός.

Κλειστή μέθοδος:
Η κλειστή ρινοπλαστική χρησιμοποιείται συνήθως για πιο απλές περιπτώσεις, κυρίως για την αφαίρεση του ύβου (καμπούρα) της μύτης καθώς και για μικρές παρεμβάσεις στο ακρορίνιο. Η χειρουργική προσπέλαση πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών μη ορατών τομών στο εσωτερικό των ρουθουνιών.

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι:
Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν μικρές διορθώσεις στο σχήμα και το μέγεθος της μύτης μέσω έκχυσης ενέσιμων υλικών (fillers). Πρόκειται για παρέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με χρήση τοπικού αναισθητικού.

Video

Συχνές Ερωτήσεις

Από τεχνικής απόψεως η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά από την ολοκλήρωση της ρινικής ανάπτυξης. Η ρινική ανάπτυξη είναι συνήθως πλήρης από την ηλικία των 16 ετών. Ωστόσο ένας συναισθηματικά ώριμος ασθενής αποτελεί επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διεξαχθεί σε μικρότερες ηλικίες όταν σοβαρή λειτουργική ανεπάρκεια ή άλλες ιατρικές ενδείξεις το υπαγορεύουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γενική αναισθησία είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά όμως σε περιστατικά που χρήζουν μικρών διορθώσεων όπως πχ μικρή τροποποίηση του ακρορινίου η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και μέθη.

Επειδή η νοσοκομειακή περίθαλψη προσφέρει το πλεονέκτημα της ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής και της επί εικοσιτετραώρου νοσηλευτικής υποστήριξης, προτιμάται μίας ημέρας νοσηλεία σε ιδιωτικό δωμάτιο κυρίως για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Η κάθε μια από τις τεχνικές ρινοπλαστικής έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις οι οποίες πρέπει προεγχειρητικά να εκτιμηθούν από τον χειρουργό και να συζητηθούν αναλυτικά με τον ασθενή.

Η κλειστή ρινοπλαστική αναφέρεται σε μια τεχνική περιορισμένης χειρουργικής πρόσβασης στην οποία όλες οι χειρουργικές τομές κρύβονται μέσα στο ρουθούνι. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι χειρουργοί προτιμούν την κλειστή προσέγγιση, δεδομένου ότι αποφεύγει μια δυνητικά ορατή ουλή, περιορίζει επίσης σημαντικά την χειρουργική έκθεση, γεγονός που καθιστά δύσκολο ή και αδύνατο να χρησιμοποιηθούν πολλές από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές ρινοπλαστικής. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χειρουργοί προτιμούν την “ανοικτή” ρινοπλαστική προσέγγιση, η οποία συνδέει τις τομές στο ρουθούνι με μια ανεπαίσθητη τομή στη στυλίδα. Αυτό παρέχει μεγάλη χειρουργική ακρίβεια αλλά και άμεση απεικόνιση του ρινικού σκελετού που όχι μόνο διευκολύνει την διαγνωστική ακρίβεια αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα στο χειρουργό να τροποποιήσει και να ενισχύσει το σκελετό της ρινός, χωρίς παρεμβολές στους υπερκείμενους μαλακούς ιστούς. Παρά το γεγονός ότι η τομή είναι αρχικά ορατή,  συχνά χάνεται εντελώς κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

Η λειτουργική ρινοπλαστική, βοηθά τον ασθενή να βελτιώσει τυχόν προβλήματα αναπνοής καθώς και πιθανές επιπλοκές του ανωτέρου αναπνευστικού όπως ιγμορίτιδα και ωτίτιδα βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου (χωρίς «ροχαλητό»)  και χαρίζοντας μεγαλύτερη ευεξία.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν μικρές διορθώσεις στο σχήμα και το μέγεθος της μύτης μέσω έκχυσης ενέσιμων υλικών (fillers). Πρόκειται για παρέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με χρήση τοπικού αναισθητικού.

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής διαρκεί περίπου μιάμιση με δύο ώρες ανάλογα την περίπτωση.

Ξεκούραση και χαλάρωση συνιστώνται έντονα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη χειρουργική επέμβαση για να επιταχύνουν την ανάρρωση και την ελαχιστοποίηση των μωλώπων και του οιδήματος. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι μώλωπες μπορεί να είναι εμφανείς με την αφαίρεση των επιδέσμων μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, οι ασθενείς με καθιστικές εργασίες μπορούν τότε να επιστρέψουν με ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο. Εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας απαιτούν σωματική άσκηση (αθλητές, πυροσβέστες, κλπ) μπορεί να χρειαστούν 2-3 επιπλέον εβδομάδες πριν από την επιστροφή στην πλήρη εργασιακή τους δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται αποφυγή άσκησης για ένα περίπου μήνα.

Μερικά παραδείγματα από τα αποτελέσματα μας

  • Περιστατικό 1
  • Περιστατικό 2
Περιστατικό 1
Περιστατικό 2