Με την πάροδο του χρόνου το μέτωπο κατεβαίνει λόγω της βαρύτητας συμπιέζοντας τα μάτια, διογκώνοντας τα άνω βλέφαρα και προκαλώντας πτώση της γωνίας ματιών – φρυδιών και κατά συνέπεια ρυτίδες. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η παρέμβαση στην περιοχή όταν υπάρχει έντονη χαλάρωση και πτώση του μετώπου η οποία ταυτόχρονα συμβάλει και στην ανόρθωση της γωνίας των ματιών.

Δημιουργούνται μικρές τομές βαθιά μέσα στα μαλλιά ώστε να αποκολληθούν οι εν τω βάθει ιστοί και να ανορθωθούν ή ακόμη και να αφαιρεθούν μερικώς κατά περίπτωση οι μετωπιαίες μυικές ομάδες. Με αυτή την επέμβαση αντιμετωπίζονται οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και η πτώση των βλεφάρων στα οποία οφείλεται η κουρασμένη όψη. Γίνεται είτε με ανοικτή μέθοδο με καλά κρυμμένες τομές μέσα στο τριχωτό της κεφαλής είτε ενδοσκοπικά με πολύ μικρές τομές χωρίς νυστέρι και ελάχιστα ορατά σημάδια. Η διαδικασία της ενδοσκοπικής επέμβασης γίνεται μέσω ενδοσκοπίου (λεπτός σωλήνας με ενσωματωμένη κάμερα) το οποίο εισάγεται μέσα από μερικές μικροσκοπικές τομές (2-3 mm) στο τριχωτό της κεφαλής από όπου στη συνέχεια αποκολλούμε το χαλαρωμένο δέρμα κι έτσι επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το λίφτινκ του μετώπου και η ανόρθωση των φρυδιών (brow lift).

Συχνές Ερωτήσεις

Η επέμβαση διαρκεί δύο ώρες (υπό μέθη και τοπική αναισθησία) και μία ημέρα μετά ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο. Συνήθως δημιουργείται μόνο ένα μικρό οίδημα στο μέτωπο.

Η αποθεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα. Μετά από αυτή έχουν υποχωρήσει τα οιδήματα και οι μελανιές και το άτομο μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του έχοντας δυσδιάκριτα σημάδια.

Το αποτέλεσμα έχει διάρκεια περίπου 10-15 χρόνια. Ωστόσο, εάν συνδυαστεί με Botox η διάρκειά του αυξάνεται σημαντικά.

Για την 1η εβδομάδα συνίσταται μόνο χαλαρό βάδισμα ενώ από την 3η εβδομάδα και μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στο σύνηθες πρόγραμμα του.

Ο πόνος είναι ελάχιστος και συνήθως εμφανίζεται σε μορφή πονοκεφάλων για τις πρώτες 24-48 ώρες. Η αντιμετώπισή του γίνεται με παυσίπονα.