Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) το οποίο είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) και το μελάνωμα.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν ένα βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχουν 30-50% πιθανότητα να αναπτύξουν κι ένα δεύτερο μέσα σε 5 χρόνια. Επιπλέον παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. Θα πρέπει επομένως να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

  • Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι αρκετά συχνό σε ηλικία άνω των 60 ετών και συνήθως εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο – ειδικά σε πρόσωπο, αυτιά, λαιμό, κεφαλή, ώμους και ράχη. Ο ανοικτός φωτότυπος, η φωτογήρανση, η επαφή με αρσενικό, οι χρόνιες δερματικές παθήσεις, τα εγκαύματα, οι ουλές, τα εμβόλια αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Σπάνια δίνει μεταστάσεις, μπορεί όμως να προκαλέσει καταστροφή στους γύρω ιστούς και παραμόρφωση. Μερικές φορές τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να μοιάζουν με μη καρκινικές βλάβες του δέρματος, όπως αυτές της ψωρίασης ή του εκζέματος. Η διάγνωση του τίθεται κλινικά και με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης, ενώ επιβεβαιώνεται με βιοψία. Η αντιμετώπιση του γίνεται με χειρουργική αφαίρεση.
  • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος και συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές περισσότερο ηλιοεκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη και το τριχωτό της κεφαλής. Εμφανίζεται με τη μορφή εξελκωμένου ογκιδίου,  η επιφάνεια του οποίου είναι ανώμαλη, ερυθρά, βλαστική, ελαφρώς επώδυνη και εύκολα αιμορραγούσα. Η βάση του  όγκου εμφανίζεται σκληρή, λόγω διήθησης. Συχνά, καλύπτεται από  εφελκίδα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί de novo ή σε έδαφος προ καρκινικής βλάβης όπως η ακτινική υπερκεράτωση και η νόσος του Bowen. Η αντιμετώπιση του γίνεται με χειρουργική αφαίρεση.
  • Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είτε πάνω σε δέρμα το οποίο πριν ήταν υγιές είτε στο σημείο όπου προϋπάρχει κάποια ελιά. Όταν υπάρχει ένα σημάδι (μια ελιά) το οποίο είναι καφέ ή μαύρο πρέπει κατά διαστήματα να ελέγχεται και να παρατηρείται αν υπάρχει κάποια αλλαγή. Αν το σημάδι μεγαλώσει απότομα, αν το χρώμα σκουρύνει, αν αιμορραγεί, αν προκαλεί πόνο και γενικότερα αν υπάρχει κάποια αλλαγή πρέπει να ζητήσουμε την συμβουλή από Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό. Καθώς το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις, η έγκαιρη διάγνωση είναι αναγκαία.‘Ολοι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η βιοψία είναι αυτή που θα θέσει την οριστική διάγνωση. Τα είδη ενός μελανώματος είναι τα ακόλουθα:
  • Επιφανειακά εξαπλούμενο μελάνωμα. Το επιφανειακό εξαπλούμενο μελάνωμα ευθύνεται για το 70% των περιστατικών μελανώματος και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται ως μικρή αλλοίωση με ακανόνιστα όρια. Το χρώμα της αλλοίωσης μπορεί να είναι κόκκινο, άσπρο, μπλε ή μαύρο-μπλε. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνηθέστερα εμφανίζεται στον κορμό ή στα άκρα.
  • Οζώδες μελάνωμα. Το οζώδες μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός τύπος μελανώματος. Εμφανίζεται ως επηρμένο ογκίδιο οπουδήποτε στο δέρμα. Συνήθως είναι μαύρος, αλλά μπορεί να είναι μπλέ, γκρί, άσπρος, καφέ, κόκκινος ή στο χρώμα του δέρματος. Μπορεί να εξελκώνεται και να μην επουλώνεται πλήρως. Τα οζώδη μελανώματα αντιστοιχούν στο 10-15% των περιστατικών μελανώματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στην ηλικία των 50-60 ετών και προσβάλλει σε διπλάσιο αριθμό τους άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες. Εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι, στο λαιμό και στον θώρακα.
  • Μελάνωμα των άκρων. Το μελάνωμα αυτό εμφανίζεται σαν σκούρες αλλοιώσεις στις παλάμες, στα πέλματα, στις άκρες των δακτύλων και στους βλεννογόνους. Αντιστοιχεί στο 10% των περιστατικών μελανώματος.
  • Μελάνωμα επί κακοήθους φακής. Εμφανίζεται σαν μεγάλη καστανωπή κηλίδα με πιο σκούρες κουκκίδες επάνω της σε δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο και το λαιμό, κυρίως στη μύτη και τις παρειές. Αντιστοιχεί στο 5% περίπου των περιστατικών μελανώματος. Συχνά προσβάλλει ηλικιωμένους και σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος. Μια μη καρκινική καστανωπή κηλίδα μπορεί να εμφανιστεί πολλά χρόνια, πριν γίνει καρκινική.
  • Αμελανωτικό μελάνωμα. Κάθε τύπος μελανώματος μπορεί να είναι αμελανωτικός. Το χαρακτηριστικό εύρημα είναι οτι δεν διαθέτει χρωστική.