Γυναικομαστία είναι η καλοήθης αύξηση του όγκου του ανδρικού μαστού που προκύπτει είτε λόγω υπερτροφίας του αδένα είτε εξαιτίας τοπικής συσσώρευσης λίπους ή από συνδυασμό αυτών. Τα αίτια εμφάνισης γυναικομαστίας στον άνδρα είναι πολλά όπως φάρμακα, όγκοι, ορμονικές διαταραχές και συστηματικές παθήσεις. Στη συντριπτική τους όμως πλειοψηφία (> 90%) τα περιστατικά γυναικομαστίας οφείλονται σε μη παθολογικά αίτια (ιδιοπαθούς αιτιολογίας ). Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνηθέστερα στην εφηβεία με αρνητικές συχνά επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου. Στους έφηβους υπάρχει κάποια πιθανότητα να υποχωρήσει ενώ στους ενήλικους άντρες η επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα χρειασθεί πιθανόν να γίνει έλεγχος από ενδοκρινολόγο ώστε να αποκλειστεί οποιουδήποτε είδους ορμονικό πρόβλημα. Η χειρουργική αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με το βαθμό της γυναικομαστίας και συνίσταται είτε σε απλή λιποαναρρόφηση ή αφαίρεση μαζικού αδένα ή σε συνδυασμό αυτών.

Video

Συχνές Ερωτήσεις

Περίπου το 30% των ανδρών υποβάλλεται σε μία τέτοια επέμβαση η οποία βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική τους κατάσταση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί από 14 ετών και άνω. Συνιστάται πάντως να πραγματοποιείται σε νεαρή σχετικά ηλικία ώστε να βελτιώνεται η ψυχολογία του εφήβου όσο είναι ακόμα νωρίς και δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Συνήθως η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και μέθης. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν παραμένει στο νοσοκομείο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως, γίνεται με γενική νάρκωση και τότε μπορεί να χρειασθεί η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο ακόμη και για προληπτικούς λόγους.

Μετά από 2-4 μέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του, ενώ μετά από 4 εβδομάδες θα μπορέσει να ξεκινήσει γυμναστική. Ακόμη για ένα μήνα θα φοράει ειδικό ελαστικό γιλέκο.

Ναι, ακόμα κι αν ο ασθενής πάρει κιλά το λίπος θα αυξάνεται ομοιόμορφα.

Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή (3mm) σχεδόν αόρατη τομή στην υπομάστιο πτυχή. Σε μεγαλύτερου βαθμού γυναικομαστία που χρήζει εκτομή περίσσειας δέρματος υπάρχει μια δυσδιάκριτη συνήθως ουλή στο όριο δέρματος και θηλαίας άλω, η περίμετρος της οποίας ποικίλλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Μερικά παραδείγματα από τα αποτελέσματα μας

  • Περιστατικό 1
  • Περιστατικό 2
  • Περιστατικό 3
Περιστατικό 1
Περιστατικό 2
Περιστατικό 3