Οι ευρυαγγείες είναι παθολογικά διατεταμένα αγγεία του δέρματος, ορατά κάτω από την επιδερμίδα. Είναι επιφανειακές βλάβες, δεν προεξέχουν του δέρματος. Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια. Συχνά συνοδεύονται απο την παρουσία κιρσών. Είναι συχνότερη η εμφανισή τους στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε αυτές με οικογενειακό ιστορικό φλεβικής νόσου.

Η διάμετρός των ευρυαγγειών ποικίλει από 0,1 mm έως 8 mm και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες ή ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί με αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή. Υπάρχουν, λοιπόν, οι  μικρές ευρυαγγείες που έχουν διάμετρο 0,1-1 mm και χρώμα κόκκινο, οι μεγάλης διαμέτρου ευρυαγγείες με διάμετρο 1-2 mm και χρώμα μπλε, οι φλεβεκτασίες που έχουν διάμετρο 2-4 mm και χρώμα κυανό.

Τα αίτια που προκαλούν τις ευρυαγγείες δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο κυρίαρχο ρόλο θεωρείται πως έχει η κληρονομικότητα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση τους είναι:

-Εγκυμοσύνη

-Εμμηνόπαυση

-Χρήση αντισυλληπτικών σκευασμάτων

-Ορθοστασία-τρόπος ζωής

-Παχυσαρκία

-Ακτινοβολία

-Έκθεση στον ήλιο

-Αυτοάνοσα νοσήματα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Ο αριθμός των συνεδριών που είναι απαραίτητες για την θεραπεία εξαρτάται τόσο από την έκταση του προβλήματος όσο και από την ανταπόκριση των ευρυαγγειών στην θεραπεία. Συνήθως όμως συστήνονται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την ημέρα του, αναμένεται όμως, να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές) ή ήπιος ερεθισμός, που εξαφανίζονται σε 10-15 ημέρες. Αμέσως μετά την θεραπεία ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης, η οποία θα χρειαστεί να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το μπάνιο δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να γίνεται χρήση χλιαρού νερού και να αποφεύγονται τα θερμά λουτρά ή η σάουνα για μία εβδομάδα περίπου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες. Η άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την κάθε συνεδρία, ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα.