Η  αλλαντική τοξίνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο clostridium botulinum. Υπάρχουν δύο εγκεκριμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. Η δημοφιλέστερη χρήση της αλλαντικής τοξίνης σήμερα είναι στο χώρο της αισθητικής ιατρικής και αντιγήρανσης. Προκαλεί χαλάρωση των μυών εκεί που εγχέεται, με αποτέλεσμα λόγω της μη σύσπασης τους να εξαλείφονται οι ρυτίδες έκφρασης Εφαρμόζεται ενέσιμα και αναστέλλει το φαινόμενο της μυϊκής σύσπασης χωρίς να καταστρέφει μυϊκές ή νευρικές ίνες. Ενδείκνυται κυρίως για τις ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου, του μεσόφρυδου και για τις περιοφθαλμικές ρυτίδες (το επονομαζόμενο πόδι της χήνας). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε μασχάλες, χέρια και πέλματα καθώς και σαν θεραπεία βλεφαρόσπασμου, σπαστικής παράλυσης και ημικρανίας.

Video

Συχνές Ερωτήσεις

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, αλλά ως ένδειξη ότι κάποιος χρειάζεται μία τέτοια θεραπεία είναι το να φαίνονται οι ρυτίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

2-3 ημέρες μετά την εφαρμογή το φάρμακο αρχίζει να δρα. Μετά από 2 εβδομάδες η θεραπεία φτάνει στο μέγιστο αποτέλεσμά της.

Για 48 ώρες ο ασθενής δεν πρέπει να εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη. Ακόμη, για 4 ώρες δεν πρέπει να τρίβει την περιοχή, να σκύψει ή να ξαπλώσει.

Αρχικά, διαρκεί περίπου 4-6 μήνες το αποτέλεσμα αλλά έπειτα από συστηματική θεραπεία η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές εκτός από την εμφάνιση μελανιών οι οποίες μέσα σε λίγες μέρες θα εξαφανιστούν.

Φυσικά και θα μπορεί, η συγκεκριμένη θεραπεία παγώνει συγκεκριμένους μυς κι έτσι το πρόσωπο φαίνεται ξεκούραστο και νεανικό χωρίς όμως να είναι ανέκφραστο.

Όχι, ο καθένας μπορεί να κάνει botox όσες φορές επιθυμεί ο ίδιος και όποτε το επιθυμεί. Ωστόσο, αν γίνει μόνο μία φορά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά μόνο όσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου. Εάν, όμως, επιλεχθεί από τον ασθενή να γίνεται πιο συχνά τότε και θα παρατηρηθεί εμφανή διαφορά στις ρυτίδες και θα αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις θεραπείες.