Εντυπωσιακή αύξηση έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως η Αιδοιοπλαστική και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά η ζήτηση της συγκεκριμένης επέμβασης παρουσίασε αύξηση κατά 49% την περίοδο 2013-2014. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες σήμερα στην απόφαση να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση. Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί μια αισθητική βελτίωση στα μικρά συνήθως χείλη του αιδοίου (μείωση) και κατά δεύτερο λόγο στα μεγάλα χείλη. Δε λείπουν όμως οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πολλές γυναίκες λόγω της υπερτροφίας των μικρών κυρίως χειλέων του αιδοίου εμφανίζουν δυσπαρευνία, πόνο δηλαδή κατά την σεξουαλική συνεύρεση ή ακόμα και φλεγμονές ή επιμολύνσεις στην περιοχή.

Συχνές Ερωτήσεις

Για τα μικρά χείλη του αιδοίου (έσω), γίνεται εκτομή του πλεονάζοντος ιστού με διαφορετικές τεχνικές ανάλογα την περίσταση και χρήση laser ώστε να επιτευχθεί μείωση του μεγέθους. Σε περιπτώσεις που επιθυμούμε αύξηση του όγκου γίνεται τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος ή λίπους (μόνιμο αποτέλεσμα). Με παρόμοιες τεχνικές μπορούμε να επέμβουμε και στα μεγάλα χείλη (έξω) του αιδοίου πετυχαίνοντας είτε μείωση είτε αύξηση του συνολικού όγκου.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν την ίδια ημέρα στο σπίτι.

Την άμεση μετεγχειρητική περίοδο συστήνεται αποφυγή σωματικής δραστηριότητας για έναν περίπου μήνα καθώς και αποχή από τις σεξουαλικές επαφές για 4-6 εβδομάδες. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.