Η ακμή είναι μια νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και την παρουσία μιας ποικιλίας βλαβών στο πρόσωπο και τον κορμό. Προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου (δημιουργία φαγεσώρων), από την τοπική φλεγμονή καθώς και από τον αποικισμό του δέρματος με το μικρόβιο Propionibacterium Acnes.

Θεωρείται δερματοπάθεια της εφηβικής ηλικίας, αφού προσβάλει περίπου το 85% των νέων ηλικίας 12 έως 24 ετών. Παρόλα αυτά 12% των γυναικών και 3% των ανδρών συνεχίζουν να παρουσιάζουν κλινικά στοιχεία ακμής μέχρι τα 44 χρόνια τους με κατανομή των βλαβών κυρίως στη γνάθο και το πηγούνι.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φαγεσώρων (μαύρων και λευκών στιγμάτων). Αυτή ονομάζεται μη φλεγμονώδης ακμή. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια και φλυκταινίδια και ονομάζεται φλεγμονώδης ακμή. Αν εμφανίζονται κύστεις τότε η ακμή ονομάζεται κυστική.

Ακόμα, υπάρχει και η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) η οποία είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στις παρειές, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Πάσχουν κυρίως άνδρες και γυναίκες που διανύουν την τέταρτη και πλέον δεκαετία της ζωής τους και έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η ροδόχρους ακμή δεν είναι επικίνδυνη νόσος, αλλά επηρεάζει σε σοβαρό σημείο την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

Η ακμή μπορεί να έχει μια σημαντική επίδραση στη ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι διαθέσιμες θεραπείες ποικίλουν και εξατομικεύονται για τον κάθε ασθενή. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής απο δερματολόγο αποτελεί το καλύτερο τρόπο αποφυγής σχηματισμού ουλών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουλών ακμής περιλαμβάνει:

  • Χημικά peelings

Με τα χημικά peelings επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος και η αποκατάσταση του με νέα και υγιή επιδερμίδα. Η επιλογή του κατάλληλου peeling γίνεται ανάλογα με τον τύπο ουλών (ice-pick/ box car/ rolling scars). Εξειδικευμένη τεχνική (Cross technique) εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα και μπορεί να συνδυαστεί με υποσκαφή.

  • Micro-Needling

Η μέθοδος αυτή έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση των ουλών. Η συσκευή δημιουργεί μικρές οπές σε μέγεθος καρφίτσας κάτω από το δέρμα τις οποίες ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως μικροτραυματισμούς και ενθαρρύνει την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και της ελαστίνης για να τους αντιμετωπίσει.

Μια επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς θεραπεία (μεμονωμένη ή συνδυαστικά).

Video