Τα αιμαγγειώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους που προέρχονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων τα οποία, όταν πολλαπλασιάζονται φυσιολογικά, σχηματίζουν τα φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Η  αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη, όμως σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Οι συχνότεροι τύποι είναι:

  • Το τριχοειδές αιμαγγείωμα της βρεφικής ηλικίας: Εμφανίζεται ως μαλακό μικρό οζίδιο ερυθρού χρώματος που αναπτύσσεται από την γέννηση και εξαφανίζεται συνήθως μόνο του μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας.
  • Τα αγγειοκερατώματα: Είναι βλατίδες έντονα ερυθρού χρώματος που εντοπίζονται κυρίως στο όσχεο και στο αιδοίο.
  • Τα αστεροειδή αιμαγγειώματα: Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον θώρακα και τα άνω άκρα και εμφανίζονται συνηθέστερα στις γυναίκες. Δεν προκαλούν πόνο και δεν είναι επικίνδυνα.
  • Τα κερασόχροα αιμαγγειώματα, ή στίγματα του Morgan: Εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30 χρόνια. Είναι τόσο συνηθισμένα που μετά την ηλικία των 75 ετών η επίπτωση ανέρχεται στο 80% του πληθυσμού. Εμφανίζονται ως ερυθρές-μωβ βλατίδες διαμέτρου 0.1-1εκ. Αν θρομβωθούν μπορεί να αποκτήσουν μαύρο χρώμα. Η συχνότητα και το μέγεθος τους αυξάνουν σταδιακά και μπορούν να απλωθούν σε όλο το σώμα. Αντιμετωπίζονται με θεραπευτικές τεχνικές όπως η διαθερμοπηξία,η κρυοθεραπεία και το laser.